Objawy uboczne stosowania tamoksyfenu i raloksyfenu - Sobstyl, Małgorzata; Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Jacek; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Tamoksyfen i raloksyfen należą do grupy leków będących selektywnymi modulatorami receptorów estrogenowych ( selective estrogen receptor modulators – SERM). Ich właściwości i efekty terapii zależą od tkanki i środowiska hormonalnego, w którym działają. Korzyści wynikające z selektywności wykorzystywane są w leczeniu i profilaktyce raka sutka oraz osteoporozy. Nie należy jednak lekceważyć objawów ubocznych tych terapii. Do najczęstszych niepożądanych skutków stosowania SERM należą: przerost i rak endometrium, uderzenia gorąca, poty nocne, atrofia pochwy, dyspareunia.