Artykuł poglądowyZaburzenia neuropsychologiczne u pacjentów po kardiogennym niedotlenieniu mózgu - Krzyżanowska, Ewa; Friedman, Andrzej (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2012)
Zarówno długotrwałe niedokrwienie mózgu, które towarzyszy zatrzymaniu krążenia, jak i krótkotrwałe, występujące w trakcie zabiegów kardiochirurgicznych oraz implantacji wszczepialnego kardiowertera-defibrylatora ( implantable cardioverter-defibrillator – ICD), może spowodować występowanie zaburzeń neurologicznych oraz deficytów neuropsychologicznych. Celem pracy jest omówienie wpływu kardiogennego niedotlenienia ośrodkowego układu nerwowego na występowanie zaburzeń funkcji poznawczych. Szczególną uwagę poświęcono krótkiemu zatrzymaniu krążenia w przebiegu migotania komór u pacjentów z wszczepionym ICD. Po nagłym zatrzymaniu krążenia u większości chorych występują różnorodne objawy neurologiczne. Połowa osób po przebytym nagłym zatrzymaniu krążenia, które zostały wypisane ze szpitala, ma ciężkie deficyty neurologiczne. U pozostałych pacjentów najczęściej występują zaburzenia pamięci, rzadziej zaburzenia uwagi i funkcji wykonawczych. Po zabiegach kardiochirurgicznych wykazano występowanie deficytów poznawczych we wczesnym okresie pooperacyjnym. Według najnowszych badań zaburzenia funkcji poznawczych po kilkuletniej obserwacji są porównywalne w grupie po zabiegu pomostowania aortalno-wieńcowego ( coronary artery bypass grafting – CABG) i w grupie osób z podobnie nasiloną chorobą wieńcową, niepoddanych takiej operacji. Dotychczasowe wyniki badań dotyczące zaburzeń neuropsychologicznych występujących po wszczepieniu ICD są sprzeczne. Niektóre z nich opisują deficyty poznawcze w zakresie pamięci krótkotrwałej, uwagi oraz funkcji wykonawczych. W innych badaniach nie stwierdzono występowania takich odchyleń. Zagadnienie to jest istotne również ze względu na brak wystarczającej liczby publikacji dotyczących korelacji pomiędzy liczbą wyładowań ICD w codziennym życiu a deficytami poznawczymi. W artykule opisano również trudności metodologiczne, które pojawiają się w badaniach na temat zaburzeń neuropsychologicznych po kardiogennym niedotlenieniu mózgu.