Opis przypadkuZespół Münchhausena o dominującym typie brzusznym z towarzyszącymi objawami depresyjnymi i lękowymi – opis przypadku klinicznego - Łabędzka, Magdalena; Lewandowska, Anna; Kobus, Andrzej; Rybakowski, Janusz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2012)
Zespół Münchhausena to rzadkie zaburzenie psychiczne, w którym pacjenci wywołują u siebie objawy choroby somatycznej lub psychicznej w celu wstąpienia w rolę chorego. Dokładna przyczyna choroby nie jest znana, ale uważa się, że w etiopatogenezie zaburzeń biorą udział zarówno czynniki somatyczne, jak i psychiczne. Diagnostyka zespołu opiera się na wnikliwym wywiadzie i obserwacji oraz współpracy specjalistów wielu gałęzi medycyny. Leczenie zespołu Münchhausena przysparza wielu trudności i wiąże się zazwyczaj ze złym rokowaniem co do sukcesu terapii. Niniejsza praca jest opisem przypadku 27-letniej pacjentki z dominującym typem brzusznym zespołu Münchhausena z towarzyszącymi objawami depresyjnymi i lękowymi.