Pacjentka 16-letnia z bezobjawowym nieprawidłowym odejściem lewej tętnicy wieńcowej od pnia płucnego (zespół Blanda-White’a-Garlanda) - Polak, Gwidon; Białoszyński, Tomasz; Motyl, Dorota; Hoffmann, Andrzej (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Dziewczynka 16-letnia została skierowana do szpitala w celu wykonania wielorzędowej tomografii komputerowej ( multi-slice computed tomography – MSCT) serca z powodu niejasnego obrazu tętnic wieńcowych w echokardiografii wykonanej podczas wizyty kontrolnej w poradni kardiologicznej. Jako niemowlę była ona hospitalizowana z powodu objawów ostrej niewydolności serca, przebyła wtedy zatrzymanie krążenia. Później rozwijała się dobrze, nie zgłasza dotąd żadnych dolegliwości ze strony układu krążenia. W badaniu przedmiotowym stwierdzono szmer skurczowy wzdłuż lewego brzegu mostka. W badaniu echokardiograficznym wymiary jam serca i kurczliwość mięśnia lewej komory były prawidłowe. W badaniu metodą MSCT uwidoczniono znacznie poszerzoną, krętą prawą tętnicę wieńcową ( right coronary artery – RCA), dającą bardzo dobrze rozwinięte krążenie oboczne przez przegrodę międzykomorową do lewej tętnicy wieńcowej ( left coronary artery – LCA). Lewa tętnica wieńcowa była także poszerzona, lecz w mniejszym stopniu niż RCA. Uwidoczniono nieprawidłowe odejście LCA od pnia płucnego (ALCAPA), obraz sugerował wsteczne wypełnianie się LCA przez kolaterale od RCA i opróżnianie LCA do pnia płucnego ( pulmonary artery – PA). Koronarografia i aortografia potwierdziły ALCAPA (zespół Blanda-White’a-Garlanda). Uwidoczniono bardzo dużą, krętą RCA oraz LCA wypełniającą się wstecznie przez kola-terale od RCA i opróżniającą się do PA. Zespół Blanda-White’a-Garlanda jest wrodzoną patologią związaną z dużą śmiertelnością we wczesnym okresie niemowlęcym, bardzo rzadko diagnozowaną u dorosłych bez objawów, z niepewnym, a prawdopodobnie złym rokowaniem. Badanie metodą MSCT jest przydatnym narzędziem diagnostycznym w takich przypadkach. U pacjentki nie występują żadne objawy choroby; wraz z rodzicami nie zgadza się ona na leczenie operacyjne.