Efekt steroidoterapii w zapaleniu mięśnia serca o piorunującym przebiegu - Rycaj, Jarosław; Obersztyn, Anna; Morzyk, Anita; Białkowski, Jacek (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Zapalenie mięśnia sercowego jest częstym powikłaniem infekcji wirusowych, może mieć przebieg dramatyczny i stanowić zagrożenie dla życia dziecka. Przedstawiono przypadek 4,5-letniej dziewczynki, u której schorzenie to miało piorunujący przebieg, przekazanej w stanie ciężkim, z objawami wstrząsu kardiogennego do ośrodka autorów. Po zastosowaniu leczenia inwazyjnego (elektroda endokawitarna) oraz agresywnego leczenia farmakologicznego (aminy katecholowe, duże dawki steroidów, immunoglobulina ludzka) uzyskano pełny powrót do zdrowia.