Zawał ściany przednio-bocznej mięśnia sercowego u chorej po wszczepieniu stentu do gałęzi przedniej zstępującej przed dziesięciu laty, kontrolowanej angiograficznie dwa tygodnie wcześniej - Filipska, Anna; Dąbrowski, Marek; Frankowski, Bartosz; Zbyszyński, Bogdan (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
W artykule przedstawiono przypadek kobiety po przebytym przed 10 laty zawale mięśnia sercowego z uniesieniem odcinka ST ( ST-segment elevation myocardial infarction – STEMI) ściany przedniej i po odroczonej angioplastyce gałęzi przedniej zstępującej (GPZ), u której 2 tygodnie przed kolejnym STEMI wykonano angiografię i nie stwierdzono zmian zwężających światło tętnicy. Czternaście dni później pacjentka trafiła do szpitala ze świeżym uniesieniem odcinka ST w obszarze blizny, a w wykonanej koronarografii rozpoznano okluzję GPZ poniżej stentu. W publikacji poruszono problem braku prostej, taniej i jednoznacznej metody identyfikacji tej blaszki miażdżycowej, która w niedalekiej przyszłości stała się podłożem dla wystąpienia ostrego zespołu wieńcowego.