Sztandarowa trzynastka - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2012)
Jaki jest los trzynastu największych polskich instytutów zarządzanych bezpośrednio przez Ministerstwo Zdrowia? Delikatnie rzecz ujmując: różny. Resort zdrowia obecnie posiada 13 szpitali klinicznych najwyższego, IV poziomu referencyjnego w następujących jednostkach: Instytut Psychiatrii i Neurologii, Instytut Reumatologii, Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc, Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu, Instytut Hematologii i Transfuzjologii, Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie, Instytut Kardiologii w Warszawie (jednostki w Aninie i przy ul. Spartańskiej), Instytut Matki i Dziecka, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki, Instytut Medycyny Wsi, Instytut Medycyny Pracy w Łodzi oraz Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego w Sosnowcu.