Paragraf 54 - Pietrzyk, Waldemar (Menedżer Zdrowia, 2012)
Niektóre zapisy uchwalonej w 2011 r. ustawy o działalności leczniczej mogą stać w sprzeczności z konstytucyjną zasadą wolności działalności gospodarczej, równości wobec prawa (art. 22 i 32 konstytucji RP) oraz nieingerowania w prawo własności – w tym wypadku prawo majątkowe (art. 64 ust. 1 i 2 konstytucji RP). Dotyczy to zapisów w zakresie uprzywilejowania SP ZOZ zawartych w art. 54 ustawy, wprowadzającym ograniczenia w zakresie czynności ,,mających na celu zmianę wierzyciela” samodzielnego publicznego zakładu opieki zdrowotnej.