Siała baba mak - Masełbas, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2012)
Niemal dokładnie przed dwoma laty Najwyższa Izba Kontroli opublikowała dokument zatytułowany „Informacja o wynikach kontroli realizacji zakupów sprzętu medycznego i leków przez szpitale kliniczne oraz finansowania przez dostawców różnych sfer działalności tych szpitali, w tym dotyczących badań klinicznych”. Mimo że próbom klinicznym poświęcono mniej niż jedną trzecią tekstu, dokument zaczęto powszechnie nazywać raportem NIK o badaniach klinicznych. Badania kliniczne znalazły się na cenzurowanym. Co z tego wynikło?