Schizofrenia polityczna - Linowski, Błażej (Menedżer Zdrowia, 2012)
Są już pierwsze skutki uboczne ustawy refundacyjnej. Czy zgodne z intencją ustawodawcy – nie wiadomo; ważne, że niezgodne z interesem pacjenta. Lekarze boją się przepisywać osobom cierpiącym na zaburzenia psychiczne leki innowacyjne o innej niż tabletki formie podania, preferują tańsze leczenie lekami starszej generacji oraz terapię lekami generycznymi. Ze szkodą dla jakości terapii, jakości życia pacjentów i budżetu ubezpieczeń społecznych.