Kod Dobrej Praktyki Onkologicznej - Kubart, Antoni (Menedżer Zdrowia, 2012)
Nowotwory złośliwe stają się również w Polsce główną przyczyną przedwczesnych zgonów osób przed 65. rokiem życia, odbierając to niechlubne pierwszeństwo chorobom układu sercowo-naczyniowego. Prognozy epidemiologiczne dla nowotworów są mało optymistyczne.