Review paper Place of methotrexate in the treatment of psoriasis in the era of biologic agents - Dańczak-Pazdrowska, Aleksandra (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2012)
Metotreksat (MTX) należy do grupy leków zwanych antymetabolitami i stanowi analog strukturalny kwasu foliowego. Po raz pierwszy do leczenia łuszczycy został wprowadzony ponad 50 lat temu. Obecnie stosuje się go we wszelkich odmianach łuszczycy o średnim bądź ciężkim nasileniu, w tym w łuszczycy stawowej, w której uważany jest za najskuteczniejszy z leków modyfikujących przebieg choroby. W pracy przedstawiono aktualny stan wiedzy o mechanizmach działania, skuteczności i toksyczności MTX w grupie chorych na łuszczycę oraz sposobach jego podawania.