Review paper Status of combination drugs with betamethasone dipropionate and salicylic acid in the treatment of skin diseases - Pastuszka, Marta; Kaszuba, Andrzej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2012)
W leczeniu dermatologicznym bardzo często łączy się miejscowe glikokortykosteroidy (GKS) z innymi substancjami. Jednym z chętnie wykorzystywanych jest połączenie dipropionianu betametazonu z kwasem salicylowym. Dipropionian betametazonu jest silnym miejscowym GKS (wg klasyfikacji europejskiej należy do klasy III) o działaniu przeciwzapalnym, antyproliferacyjnym, immunosupresyjnym oraz wazokonstrykcyjnym. Kwas salicylowy z kolei wykazuje silne działanie keratolityczne oraz w niewielkim stopniu antyseptyczne. Zastosowanie obu powyższych składników w jednym preparacie zapewnia znacznie lepsze przenikanie GKS przez skórę, co ma istotne znaczenie w przypadku ognisk hiperkeratotycznych. Połączenie takie umożliwia uzyskanie większej skuteczności terapeutycznej przy utrzymaniu dobrej tolerancji i profilu bezpieczeństwa.