Zmiany wrodzonej odpowiedzi przeciwbakteryjnej po żywieniu immunomodulacyjnym - Słotwiński, Robert; Słotwińska, Sylwia; Kędziora, Sylwia; Dąbrowska, Aleksandra (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Zakażenia septyczne w grupie niedożywionych pacjentów chirurgicznych obarczone są najwyższym wskaźnikiem chorobowości i śmiertelności. Korekcja pooperacyjnych zaburzeń odporności i niedożywienia poprzez żywienie immunomodulujące jest obiecującą metodą uzyskania lepszych wyników leczenia, ale nadal niewiele wiadomo o mechanizmach regulacji zwiększonej pooperacyjnej odpowiedzi zapalnej ( systemic inflammatory response syndrome – SIRS) na masywne zakażenie za pomocą tego typu terapii. Istotne znaczenie w regulacji wrodzonej odpowiedzi przeciwbakteryjnej i przeciwzapalnej mają receptory TLRs ( Toll-like receptors ), rozpoznające związane z patogenami wzory molekularne ( pathogen-associated molecular patterns – PAMPs). Ocena regulacyjnego wpływu żywienia immunomodulacyjnego na ekspresję receptorów TLR u septycznych pacjentów chirurgicznych jest nowym kierunkiem badań naukowych. W przedstawionej pracy szczególną uwagę zwrócono na wyniki badań klinicznych i eksperymentalnych dotyczące regulacji zależnej od TLRs odpowiedzi przeciwbakteryjnej/przeciwzapalnej za pomocą żywienia immunomodulacyjnego, zawierającego zwiększone stężenia glutaminy i nienasyconych kwasów tłuszczowych.