Inhibitory pompy protonowej – czy na pewno bezpieczne? - Jankowska, Agnieszka; Landowski, Piotr; Liberek, Anna; Kamińska, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Enzym ATP-aza, zależny od jonu potasowego i wodorowego (H + /K + -ATP-azy), aktywny w komórkach okładzinowych żołądka, odgrywa istotną rolę przy produkcji kwasu solnego. Tym samym ma on istotne znaczenie w patogenezie zapalenia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, choroby wrzodowej czy zespołu Zollingera-Ellisona. Leki z grupy inhibitorów H + /K + -ATP-azy znalazły szerokie zastosowanie w terapii tych patologii. Farmaceutyki te charakteryzują się dużym profilem bezpieczeństwa, co sprzyja powszechnemu ich stosowaniu, a to z kolei nie jest pozbawione działań niepożądanych. W niniejszej pracy autorzy rozważają możliwe następstwa długotrwałej terapii inhibitorami pompy protonowej.