Zwężenie odźwiernika – opis przypadku - Szyca, Robert; Źródlewski, Radosław; Leksowski, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Zwężenie odźwiernika (pylorostenoza) lub całkowite jego zamknięcie spotyka się u około 2–4% pacjentów z chorobą wrzodową. Do patologii tej zwykle dochodzi w wyniku gojenia się wrzodu, zarówno żołądka, jak i opuszki dwunastnicy. Zwężenie lub zamknięcie odźwiernika prowadzi do całkowitej lub częściowej niedrożności przewodu pokarmowego, co uniemożliwia prawidłowy pasaż pokarmu. Do rzadszych przyczyn zwężenia odźwiernika należą: przedłużające się stany zapalne w obrębie opuszki dwunastnicy i samego odźwiernika, powikłania pooperacyjne po zabiegach wewnątrzotrzewnowych w obrębie dróg żółciowych, dwunastnicy i żołądka, uszkodzenia pourazowe w wyniku połknięcia ciała obcego oraz nowotwory żołądka, dwunastnicy i trzustki. Wyjątkowo rzadko do zwężenia odźwiernika dochodzi w wyniku uwięźnięcia jelita bądź żołądka w worku przepukliny brzusznej. W artykule przedstawiono rzadki przypadek uwięźnięcia żołądka we wrotach przepukliny brzusznej z następczą niedrożnością odźwiernika. Na podstawie analizowanego przypadku można stwierdzić, że postępowanie chirurgiczne, odmiennie niż w sytuacji wolno postępującego zwężenia, w przypadku uwięźnięcia musi uwzględniać zabieg chirurgiczny w trybie przyspieszonym ze względu na możliwość wystąpienia martwicy w obrębie ściany żołądka. Zakres i rodzaj zabiegu zależy od oceny śródoperacyjnej.