Orły z kukułczego jaja - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2012)
Po komunikatach centrali NFZ o malejących wpływach ze składki na ubezpieczenie zdrowotne, pogarszających się wskaźnikach makroekonomicznych i rosnącym zadłużeniu szpitali publicznych – w tym wymagalnym, należy się zastanowić, czy w biznesie medycznym można zarobić czy tylko stracić. Orły winny być zdolne wykluć się nawet z kukułczego jaja – brzmi sentencja Stanisława Leca. W kontekście polskiego biznesu medycznego ta przewrotna myśl ma pewien sens.