Czarne chmury - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2012)
Od lat powtarzamy sądy, zresztą uzasadnione, o strukturalnym niedofinansowaniu polskiego systemu opieki zdrowotnej. Przytaczamy przykłady nakładów publicznych na zdrowie w relacji do PKB, zwracamy uwagę na nakłady nominalne. Bardzo długo patrzyliśmy z zazdrością na finansowanie innych systemów opieki zdrowotnej, nie tylko w Niemczech czy Francji, ale nawet w Czechach. Tymczasem teraz nawet tam powoli zbierają się czarne chmury.