Za zdrowie, nie za świadczenie - Zyśk, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2012)
Mechanizm finansowania szpitalnych świadczeń zdrowotnych w zależności od uzyskanego efektu zdrowotnego ( value-based purchasing – VBP, pay for performance – P4P) został zapoczątkowany kilkanaście lat temu w Wielkiej Brytanii i USA. W ostatnim czasie również nasz minister zdrowia – Bartosz Arłukowicz – w kilku wypowiedziach publicznych w lakoniczny sposób zapowiedział zmiany koncepcji finansowania świadczeń zdrowotnych przez NFZ zmierzające w kierunku P4P, co stanowiłoby radykalną reformę w sposobie rozliczania świadczeniodawców z płatnikiem publicznym w Polsce.