Świętsi od papieża - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2012)
Specyfika bloku operacyjnego (BO), jednej z najważniejszych i najbardziej prestiżowych jednostek szpitala, sprawia, że wymaga on wyjątkowo precyzyjnej organizacji oraz tak samo wyjątkowych w skali szpitala funduszy. Blok operacyjny generuje 6–15 proc. technicznych kosztów funkcjonowania placówki, natomiast koszt jego budowy oraz montażu wynosi w największych polskich miastach 4800–8200 zł za metr kwadratowy. Przy czym należy dodać, że jeszcze 2 lata temu koszt ten był znacznie niższy – 3700–6000 zł za metr kwadratowy.