Rok 2012 - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2012)
W Polsce w tym roku gwałtownie rośnie liczba prywatnych usług medycznych, świadczonych poza powszechnym system ubezpieczenia zdrowotnego. Jak wynika z danych statystycznych oraz z obserwacji, pacjenci coraz częściej nie chcą czekać w kolejkach i w wypadku specjalistycznych usług ambulatoryjnych wolą zapłacić. W zakresie usług szpitalnych widoczny jest również wzrost prywatnych świadczeń medycznych, ale tu barierą jest cena. Operacje kosztujące do 3–4 tys. zł również coraz częściej są wykonywane poza kontraktem z NFZ. Wyższe koszty, od granicy 6–7 tys. zł, stanowią barierę cenową.