Perpetuum mobile i kamień filozoficzny - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2012)
Życie nie jest łatwe – trzeba mieć co jeść, w co się ubrać, gdzie mieszkać. Dlatego ludzie muszą stale produkować nowe dobra, wytwarzać energię, świadczyć usługi. Najpewniejszym sposobem, aby to wszystko zapewnić, jest rzetelna praca i przestrzeganie prostych zasad, chociażby takich, żeby nie wydawać więcej pieniędzy, niż się posiada, albo nie sprzedawać towaru taniej, niż się kupiło lub wytworzyło. Te proste reguły, chociaż prowadzą do dobrobytu pewniej niż wszelkie inne, mają jednak zasadniczą wadę – wymagają wysiłku, cierpliwości i czasu. Nic więc dziwnego, że znajdują się ludzie, którzy próbują iść na skróty. Jedni stosują nieuczciwe sposoby bogacenia się, inni liczą na szczęście w hazardzie lub spadek po wujku. Jest jeszcze trzecia grupa – ci, którzy wierzą, że są jakieś cudowne sposoby wytwarzania dóbr bez pracy i przestrzegania zasad.