Nowoczesne techniki oceny anatomii i funkcji dna miednicy u kobiet - Adamiak-Godlewska, Aneta; Rechberger, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
W pracy dokonano przeglądu prac opisujących nowoczesne techniki oceniające anatomię i funkcję mięśni dna miednicy. Pokazano wiarygodność i przydatność różnych metod ultrasonografii, perineometrii, elektromiografii oraz nadzieje związane z dynamometrią. Jak wykazuje medycyna oparta na faktach ( evidence-based medicine – EBM), ultrasonografia to najbardziej dostępna i najlepsza obecnie metoda umożliwiająca postawienie właściwej diagnozy i wdrożenie celowanej terapii dna miednicy u kobiet.