Wybrane metody zachowawczego leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu –aktualne poglądy. Część 1 - Chmielewska, Daria; Kwaśna, Krystyna; Piecha, Magdalena; Halski, Tomasz; Taradaj, Jakub; Kubacki, Janusz; Skrzypulec-Plinta, Violetta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Współczesne społeczeństwo boryka się z nietrzymaniem moczu, które stanowi ważny problem medyczny, psychologiczny i społeczny. O nietrzymaniu moczu w Polsce zaczęto mówić więcej na przestrzeniu ostatnich lat, choć problem nie jest nowy. Autorzy w niniejszej pracy podkreślają potrzebę sprecyzowania strategii profilaktyki i leczenia nietrzymania moczu. Przedstawiona praca to przegląd opublikowanych badań nad czynnikami predysponującymi do występowania nietrzymania moczu. Na podstawie dostępnego piśmiennictwa naukowego przeanalizowano również znaczenie profilaktyki u kobiet z zaburzeniami mikcji. Dotychczas przeprowadzono szereg badań dotyczących efektywności różnych form leczenia zachowawczego wysiłkowego nietrzymania moczu. Do najczęściej stosowanych metod fizjoterapeutycznych zalicza się m.in. ćwiczenia mięśni dna miednicy oraz metodę biofeedbacku. W opinii wielu autorów wymienione metody leczenia zachowawczego dają dobre efekty, lecz ze względu na różnorodność metodyczną prowadzonych form terapii nie można bezpośrednio porównać rezultatów tych obserwacji. Istnieje potrzeba sprecyzowania strategii leczenia nietrzymania moczu i zapobiegania temu schorzeniu.