Wulwodynia – epidemiologia, etiologia i klasyfikacja. Część 1 - Wachowska, Katarzyna; Florkowski, Antoni; Orzechowska, Agata; Talarowska, Monika; Berent, Dominika; Depko, Andrzej; Moczulska, Hanna; Michalska, Tamara; Gałecki, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wulwodynia to zaburzenie polegające na chronicznym bólu lub dyskomforcie, charakteryzującym się uczuciem palenia, kłucia czy podrażnienia żeńskich narządów płciowych w przypadkach, kiedy nie występuje żadna infekcja czy choroba skóry sromu lub pochwy powodująca takie objawy. Wulwodynia to syndrom kliniczny, na który wg aktualnych oszacowań może cierpieć 15% kobiet. Obserwacje kliniczne wskazują na istnienie różnych podtypów zaburzenia wydzielonych na podstawie ich etiologii. Wskazywany jest wielowymiarowy negatywny wpływ tego schorzenia na funkcjonowanie kobiet, a jednocześnie brak jednoznacznych odpowiedzi na pytania o jego etiologię, skuteczne sposoby leczenia, zapobieganie oraz rozpowszechnienie. Autorzy artykułu dokonują przeglądu najważniejszych informacji dotyczących schorzenia. Opisane zostały proponowane przez badaczy definicje terminu wulwodynia oraz aktualnie stosowane kryteria diagnostyczne. Przedstawione zostały teorie dotyczące etiologii tego schorzenia, obejmujące głównie czynniki: biologiczne, rozwojowe, genetyczne, immunologiczne, hormonalne, neurologiczne oraz psychologiczne. Opisano także pochodzące z badań naukowych prowadzonych przez różnych badaczy dane dotyczące rozpowszechnienia wulwodynii w populacji. Autorzy prezentują także proponowane klasyfikacje typów wulwodynii dokonane na podstawie jej etiologii lub charakterystyki doświadczanego przez pacjentki bólu. Zwrócono uwagę na trudności w jednoznacznym zakwalifikowaniu pacjentek do grupy cierpiących na wulwodynię. Podkreślono również wpływ tego schorzenia na funkcjonowanie psychospołeczne pacjentek oraz trudności, jakich doświadczają podczas poszukiwania skutecznej pomocy.