Ocena stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych, miana przeciwciał przeciwjądrowych oraz obecności przeciwciał przeciwko Borrelia burgdorferi w grupie pacjentek leczonych terapią fotodynamiczną z powodu liszaja twardzinowego sromu - Olejek, Anita; Kozak-Darmas, Iwona; Olszak-Wąsik, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Cel pracy: Celem pracy była ocena stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych, miana przeciwciał przeciwjądrowych oraz obecności przeciwciał przeciwko Borrelia burgdorferi w grupie pacjentek leczonych terapią fotodynamiczną ( photodynamic therapy – PDT) z powodu liszaja twardzinowego ( lichen sclerosus – LS) sromu. Materiał i metody: W surowicy 64 pacjentek oceniano stężenia przeciwciał przeciw receptorom tyreotropiny ( anty thyroid stimulating hormone receptor – anty-TSHR), przeciwciał przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG), przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) oraz miana przeciwciał przeciwjądrowych ( antinuclear antibodies – ANA) przed zastosowaniem PDT i po niej. W badaniu stężenia przeciwciał wykorzystano metodę ELISA ( enzyme-linked immunosorbent assay ). Przeciwciała przeciwjądrowe oznaczano testem immunofluorescencji pośredniej Euroimmun Mozaika Hep-2/wątroba (małpa). Określono typ fluorescencji. Następnie dla grupy 25 pacjentek wykonano test ANA Profil 3 Euroline zgodnie z zaleceniami producenta. Procentowo określano występowanie poszczególnych rodzajów przeciwciał przeciwko ANA. W grupie 64 pacjentek oceniano także obecność przeciwciał anty-Borrelia (w klasie IgG i IgM) z zastosowaniem testu EUROLINE Westernblot. Wyniki : Wartości stężeń przeciwciał przeciwtarczycowych przed leczeniem i po PDT nie różniły się istotnie. Odnotowano istotne statystycznie obniżenie miana ANA po zastosowaniu PDT. Nie wykazano znaczących różnic w typach świecenia przeciwciał przeciwjądrowych zarówno przed PDT, jak i po niej. Przeciwciała przeciwko Borrelia burgdorferi w klasie IgG wykryto u jednej pacjentki, w żadnym przypadku nie stwierdzono obecności przeciwciał w klasie IgM. Wnioski: Zaburzenie mechanizmów autoimmunologicznych wydaje się istotnym czynnikiem w rozwoju LS sromu. Zastosowanie PDT wśród pacjentek z LS sromu znacząco wpływa jedynie na miano ANA. Uzyskane wyniki nie potwierdzają udziału Borrelia burgdorferi w rozwoju LS sromu.