Funkcjonowanie psychospołeczne i zawodowe kobiet w okresie okołomenopauzalnym - Barnaś, Edyta; Krupińska, Aleksandra; Kraśnianin, Elżbieta; Raś, Renata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Cel pracy: Celem pracy była ocena funkcjonowania psychospołecznego i zawodowego kobiet w okresie okołomenopauzalnym poprzez analizę wpływu wybranych czynników społeczno-demograficznych na przebieg menopauzy oraz ich wpływ na jakość życia badanych. Materiał i metoda: Badaniem prospektywnym objęto grupę 256 kobiet w okresie okołomenopauzalnym w przedziale wiekowym 48–58 lat, zamieszkałych w województwie podkarpackim. Narzędzie badawcze stanowiły: indeks Kuppermana, skala depresji Becka oraz skrócona wersja Kwestionariusza jakości życia Światowej Organizacji Zdrowia ( World Health Organization Quality of Life – WHOQoL-BREF). Analizę wyników przeprowadzono za pomocą programu Statistica 8.0. Wyniki : Grupa badanych kobiet była jednorodna pod względem wieku. Średni wiek wystąpienia menopauzy wynosił 51,2 roku. Większość respondentek zamieszkiwała wieś, najczęściej z innymi członkami rodziny (średnio 4 osoby). Najliczniejszą grupę stanowiły mężatki. Wśród badanych 56,6% to kobiety aktywne zawodowo, bezrobotne stanowiły 26,3%, emerytki – 11,2%, zaś rencistki – 5,9%. Na wystąpienie objawów menopauzalnych mierzonych wg indeksu Kuppermana mają wpływ trzy zmienne: sytuacja materialna (p = 0,019166), czas od ostatniej miesiączki (p = 0,030078) oraz sytuacja zawodowa badanych (p = 0,00324). W populacji nie zidentyfikowano ciężkiej depresji (mierzonej skalą Becka), natomiast najczęściej stwierdzono brak objawów depresji lub łagodną jej postać. Stopień nasilenia depresji zależał od statusu materialnego (p = 0,00964) badanych oraz ich aktywności seksualnej (p = 0,00324). Jakość życia badanych zależała od statusu zawodowego (p = 0,0000) oraz stosowania hormonoterapii (p = 0,008360). Wnioski: Występujące dolegliwości menopauzalne, niedostateczna sytuacja materialna, niestosowanie terapii hormonalnej, brak satysfakcji z pożycia seksualnego determinują złe funkcjonowanie psychospołeczne i zawodowe, pogarszając jakość życia kobiet w okresie menopauzy.