Większe przedmenopauzalne stężenia androgenów a pomenopauzalne stężenia estrogenów w surowicy u kobiet z hiperplazją endometrium - Kacalska-Janssen, Olga; Rajtar-Ciosek, Agnieszka; Zmaczyński, Andrzej; Milewicz, Tomasz; Bereza, Tomasz; Wiatr, Joanna; Krzysiek, Józef (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp: Zmiany rozrostowe endometrium są jednym z zasadniczych problemów klinicznych dotyczących kobiet w wieku około- i pomenopauzalnym. Stymulujące działanie estrogenów i czynników wzrostu doprowadza w warunkach prawidłowych w endometrium do zmian proliferacyjnych, natomiast przy przedłużonym ich działaniu dochodzi do zmian rozrostowych. Nienowotworowe rozrosty błony śluzowej trzonu macicy stanowią najpoważniejszy czynnik ryzyka rozwoju raka endometrium. Cel pracy: Ocena statusu hormonalnego w poszczególnych grupach patologii endometrium. Materiał i metody: Sto pacjentek w wieku około- i pomenopauzalnym z patologicznymi krwawieniami z dróg rodnych i/lub poszerzonym endometrium widocznym w badaniu ultrasonograficznym przezpochwowym. Na podstawie badania histeroskopowego, potwierdzonego oceną histopatologiczną endometrium, badaną populację podzielono na 4 grupy (osoby z rozrostem endometrium bez atypii, z polipem, z rakiem, grupa kontrolna). Oznaczono stężenia wybranych hormonów, czynników wzrostu i białek wiążących. Wyniki: Stężenia siarczanu dehydroepiandrosteronu (DHEAS), estradiolu i estronu w surowicy są znamiennie większe u kobiet z hiperplazją w porównaniu z grupy kontrolną (p < 0,05). Większe stężenia DHEAS i testosteronu występują częściej u pacjentek z hiperplazją przed menopauzą (p < 0,01 i p < 0,05), natomiast duże stężenia estradiolu i estronu odgrywają istotną rolę w przypadku hiperplazji po menopauzie (p 5,58 ng/ml), co sugeruje możliwy udział tego czynnika w patogenezie zmian rozrostowych. Wnioski: Większe niż w grupie kontrolnej stężenia androgenów (DHEAS, testosteron) w surowicy kobiet z hiperplazją przed menopauzą sugerują możliwość udziału androgenów w patogenezie hiperplazji przed menopauzą, podobnie jak większe stężenia estrogenów (estradiol, estron) u kobiet z hiperplazją po menopauzie.