Czy akupunktura jest skuteczna w leczeniu uderzeń gorąca? - Woźniak, Piotr; Ziółkowski, Paweł; Stetkiewicz, Tomasz; Pięta-Dolińska, Agnieszka; Oszukowski, Przemysław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Menopauza jest kolejnym etapem życia kobiety, w którym bardzo często dochodzi do obniżenia jakości życia ze względu na występowanie wielu schorzeń i objawów, m.in. objawów wypadowych typu uderzenia gorąca. Uderzenia gorąca i nadmierne pocenie się, będące ich nocnym odpowiednikiem, występują w okresie okołomenopauzalnym u większości kobiet. Jednocześnie są najczęstszym powodem zgłaszania się pacjentek w okresie okołomenopauzalnym do ginekologa. Podstawowym sposobem terapii tych zaburzeń jest stosowanie menopauzalnej terapii hormonalnej ( menopausal hormone therapy – MHT). Jednak nie wszystkie kobiety mogą stosować MHT, a część z nich dodatkowo obawia się terapii hormonalnej. Ta grupa pacjentek szuka alternatywnego sposobu złagodzenia objawów klimakterycznych. Jedną z tych metod jest akupunktura, która w ostatnim dziesięcioleciu znalazła uznanie jako metoda bezpieczna i skuteczna. Autorzy przeprowadzili retrospektywne badanie grupy 86 pacjentek w okresie okołomenopauzalnym, niestosujących MHT, z nasilonymi objawami naczynioruchowymi, które poddały się w latach 2010–2011 zabiegom akupunktury. Badanie to miało odpowiedzieć na pytanie o skuteczność akupunktury w leczeniu uderzeń gorąca.