Radykalna śródtkankowa brachyterapia HDR w leczeniu nawrotowego raka sromu. Opis przypadku - Kellas-Ślęczka, Sylwia; Białas, Brygida; Wojcieszek, Piotr; Fijałkowski, Marek; Szlag, Marta; Cholewka, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp : Wznowy raka sromu stanowią poważny problem kliniczny. Szacuje się, że u ok. 10–20% kobiet z wczesnym rakiem sromu oraz u 50–70% z zaawansowaną chorobą wystąpi nawrót. Śródtkankowa brachyterapia HDR stosowana samodzielnie bądź jako „boost” jest jedną z metod leczenia w przypadku wznowy miejscowej raka sromu. Przypadek : W pracy opisano przypadek 90-letniej chorej ze wznową miejscową raka sromu po leczeniu operacyjnym, u której zastosowano śródtkankową brachyterapię HDR. Wniosek : Śródtkankowa brachyterapia HDR u wybranych chorych ze wznową miejscową raka sromu jest metodą skuteczną oraz bezpieczną, pozwalającą na zachowanie funkcji narządów.