Zaburzenia rozwoju płci jako problem nie tylko ginekologiczny i seksuologiczny - Jarząbek-Bielecka, Grażyna; Sowińska-Przepiera, Elżbieta; Wilczak, Maciej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Zaburzenia rozwoju płci stanowią nie tylko problem ginekologiczny i seksuologiczny. Narodziny dziecka z nietypowo ukształtowanymi narządami płciowymi (w przeszłości określanymi mianem „obojnaczych”) są dla rodziców powodem dużego stresu, obaw i wątpliwości. W takich przypadkach istotnego znaczenia nabiera właściwie skoordynowana, przemyślana, troskliwa i rzetelna opieka ze strony personelu medycznego. Szybka mobilizacja odpowiednich specjalistów i personelu pomocniczego oraz uruchomienie diagnostyki laboratoryjnej i radiologicznej mają kluczowe znaczenie do ustalenia rozpoznania oraz wdrożenia leczenia i opieki nad noworodkiem, w tym w miarę potrzeby jak najszybszego określenia jego płci. Celem specjalistycznego zespołu terapeutycznego powinno być zapewnienie zindywidualizowanej opieki, która uwzględnia potrzeby medyczne, psychologiczne i społeczne, a jednocześnie ma na względzie dobro pacjenta.