Zaburzenia głosu w okresie menopauzy - Astramowicz, Jolanta; Pajor, Anna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
U kobiet narząd głosu w ciągu całego życia podlega wpływom hormonalnym, które rozpoczynają się w okresie pokwitania, następnie zmieniają się systematycznie w okresie reprodukcyjnym wraz z cyklem miesiączkowym, w okresie ciąży i ponownie w okresie przekwitania i starzenia się. W okresie menopauzy występują zmiany zanikowe fałdów głosowych, mięśnia głosowego i narządu artykulacyjnego. Dochodzi do maskulinizacji głosu, co przejawia się jego męczliwością, obniżeniem i zawężeniem zakresu z utratą wysokich tonów oraz zmniejszeniem siły głosu. Hormonalna terapia zastępcza (HTZ), suplementacja witamin i rehabilitacja głosu mogą być pomocne w zachowaniu jego dobrej jakości, co jest bardzo ważne dla wielu kobiet, zwłaszcza profesjonalnych użytkowniczek głosu. Zmiana głosu w okresie menopauzy powinna być wskazaniem do badania foniatrycznego dla poprawy jakości życia pacjentek.