Artykuł oryginalnyTrafność diagnostyczna dwuźródłowej tomografii komputerowej w ocenie pacjentów po przebytej operacji pomostowania aortalno-wieńcowego - Kępka, Cezary; Opolski, Maksymilian; Kruk, Mariusz; Pręgowski, Jerzy; Kowalewska, Anna; Wilkowska, Paulina; Dzielińska, Zofia; Karcz, Maciej; Rużyłło, Witold; Demkow, Marcin (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Cel: Ocena przydatności diagnostycznej dwuźródłowej tomografii komputerowej u pacjentów z objawami po wcześniejszym pomostowaniu aortalno-wieńcowym w porównaniu z koronarografią klasyczną. Materiał i metodyka: Analizie poddano 90 pacjentów z objawami (74 mężczyzn, średni wiek: 68 ±9 lat) z prospektywnego rejestru (AninCTA Registry), u których wykonano badanie dwuźródłowej tomografii komputerowej oraz koronarografii inwazyjnej. Analizowano 202 pomosty (67 tętniczych oraz 135 żylnych) oraz 1105 segmentów w 360 natywnych tętnicach wieńcowych o średnicy powyżej 1,5 mm i oceniano obecność istotnego zwężenia (> 50%). Wyniki porównano z rezultatami badania koronarograficznego, które traktowano jako metodę referencyjną. Wyniki : Czułość, swoistość, pozytywna i negatywna wartość predykcyjna tomografii komputerowej w identyfikacji istotnych zwężeń w pomostach wyniosły odpowiednio: 99%, 96%, 94% i 99%. W analizie segmentów natywnych tętnic wieńcowych czułość i swoistość kształtowały się na poziomie odpowiednio 91% i 92%. Analiza naczyń, do których nie doszyto pomostów, oraz natywnych segmentów poniżej zespoleń wykazała czułość i swoistość wynoszące odpowiednio 88% i 96%. Obecność zwapnień spowodowała istotne zmniejszenie przydatności klinicznej. Wnioski : Dwuźródłowa tomografia komputerowa jest przydatną klinicznie metodą oceny pomostów aortalno-wieńcowych u pacjentów z objawami, jednak do oceny natywnych tętnic wieńcowych często wymagana jest koronarografia inwazyjna.