Artykuł oryginalnyAktywność paraoksonazy 1, poziomy lipidów oraz markerów peroksydacji lipidów w próbkach krwi tętniczej i żylnej u pacjentów poddawanych konarografii - Göçmen, Ayșe Yeșim; Gűműșlű, Saadet; Gűnaydin, İlhan; Semiz, Ender (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Wstęp: Cewnikowanie przezskórne jest wykorzystywane w obrazowaniu tętnic wieńcowych. Cel: Określenie, czy próbki krwi tętniczej pobrane z tętnicy udowej u pacjentów poddawanych koronarografii standardową techniką Judkinsa mogą zostać użyte do oceny niektórych parametrów biochemicznych. Materiał i metody: Przy użyciu metod kalorymetrycznych u 50 osób z grupy kontrolnej (25 mężczyzn i 25 kobiet) oraz u 73 pacjentów (10 kobiet i 63 mężczyzn) z chorobą wieńcową oceniono aktywność paraoksonazy 1 (PON1), stężenie cholesterolu całkowitego ( total cholesterol – TC), cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości ( low-density lipoprotein cholesterol – LDL-C), cholesterolu lipoprotein o bardzo niskiej gęstości ( very low-density lipoprotein cholesterol – VLDL-C), cholesterolu lipoprotein o wysokiej gęstości ( high-density lipoproteid cholesterol – HDL-C) oraz triglicerydów ( triglycerides – TG). Poziomy markerów peroksydacji lipidów [sprzężone dieny ( conjugated dienes – CD) oraz związki reagujące z kwasem tiobarbiturowym ( thiobarbituric acid-reactives substances – TBARS)] określono ręcznie. Wyniki: Nie obserwowano różnic w stężeniu lipidów i markerów peroksydacji lipidów, aktywności PON1 oraz ilorazów TC/HDL-C, LDL-C/HDL-C i PON1/HDL-C między próbkami krwi tętniczej i żylnej. Stężenia LDL-C, CD i TBARS oraz stosunek TC/HDL-C i LDL-C/HDL-C były istotnie mniejsze zarówno w próbkach krwi tętniczej, jak i żylnej u osób z grupy kontrolnej w porównaniu z pacjentami z chorobą wieńcową ( coronary artery disease – CAD). Aktywność PON1, stężenie HDL-C oraz stosunek PON1/HDL-C były większe u osób z grupy kontrolnej w porównaniu z pacjentami z CAD. Czynnikami ryzyka związanymi z CAD określonymi na podstawie wieloczynnikowej analizy regresji logistycznej były stężenie CD we krwi tętniczej i żylnej, TBARS we krwi tętniczej oraz stosunek LDL-C/HDL-C w próbkach krwi tętniczej. Wnioski : Badanie może sugerować, że obok próbek krwi żylnej także próbki krwi tętniczej nadają się do oceny analizowanych parametrów. Poza tym zwiększone stężenie utlenionych lipidów we krwi tętniczej wiąże się z powikłaniami sercowo-naczyniowymi, co jest prawdopodobnie warunkowane zmniejszeniem aktywności PON1.