Opis przypadkuZamknięcie uszka lewego przedsionka w profilaktyce wtórnej udaru mózgu u pacjentki z migotaniem przedsionków oraz przebytym zawałem mózgu i jatrogennym krwawieniem wewnątrzmózgowym - Lasek-Bal, Anetta; Puz, Przemysław (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Przedstawiono chorą, u której po przejściowym ataku niedokrwiennym (ang. transient ischemic attack – TIA) oraz zawale mózgu, wobec obecnych czynników ryzyka niedokrwienia mózgu, w tym migotania przedsionków (ang. atrial fibrillation – AF), w profilaktyce wtórnej zastosowano warfarynę. Po 3 miesiącach od zawału mózgu wystąpiło krwawienie do lewej półkuli mózgu będące najpewniej powikłaniem stosowanej terapii antykoagulantem. Wobec ograniczeń w wyborze profilaktyki udaru mózgu oraz wynikających z negatywizmu pacjentki zdecydowano się na alternatywną metodę wtórnej profilaktyki niedokrwienia mózgu – przezskórne zamknięcie uszka lewego przedsionka (ang. left atrial appendage – LAA). Zabieg oraz okres pooperacyjny przebiegły bez powikłań. W 8-miesięcznej obserwacji nie stwierdzono u pacjentki świeżych incydentów naczyniowych mózgu.