Opis przypadkuCałkowite rozwarstwienie gałęzi przedniej zstępującej lewej tętnicy wieńcowej u młodej kobiety po zawale serca - Özhan, Hakan; Bulur, Serkan; KayapInar, Osman; Türker, Yasin (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Samoistne rozwarstwienie tętnicy wieńcowej ( spontaneous coronary artery dissection – SCAD) jest rzadką sytuacją kliniczną mogącą prowadzić do wystąpienia ostrego zespołu wieńcowego i nagłego zgonu sercowego. Poniżej przedstawiono opis przypadku rozwarstwienia gałęzi przedniej zstępującej ( left anterior descending – LAD) lewej tętnicy wieńcowej po zawale serca. W trzecim dniu zawału serca leczonego skutecznie trombolitycznie u pacjentki wystąpił nawrót bólu w klatce piersiowej bez zmian odcinka ST. Chorą skierowano do ośrodka autorów w celu wykonania koronarografii, w której wykazano całkowite rozwarstwienie LAD. Pacjentkę przekazano do ośrodka trzeciego stopnia referencyjności dysponującego ultrasonografią wewnątrzwieńcową (intravascular ultrasonography – IVUS). Kontrolne badanie koronarograficzne uwidoczniło powrót przepływu w tętnicy z jedynie niewielkim rozwarstwieniem w środkowym odcinku LAD (w związku z tym nie wykonywano IVUS). W miejsce zmian w początkowym i środkowym odcinku LAD wszczepiono stenty. W końcowym angiogramie obserwowano przepływ TIMI 3. Przezskórna interwencja wieńcowa stanowi postępowanie z wyboru u chorych z jednonaczyniowym SCAD i utrzymującymi się oznakami niedokrwienia mięśnia sercowego.