Zespół żyły głównej górnej - Rolski, Wojciech; Kiprian, Dorota (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
Zespół żyły głównej górnej (ZŻGG) często towarzyszy zaawansowanej chorobie nowotworowej i jest traktowany jako stan nagły w onkologii. To zespół różnych objawów będących następstwem zmniejszonego przepływu krwi w żyle głównej górnej, m.in. obrzęku twarzy i górnej połowy klatki piersiowej, sinicy, i poszerzenia naczyń krwionośnych szyi i klatki piersiowej. Najczęstszą przyczyną ZŻGG jest rak płuca. W artykule przedstawiono etiologię, patofizjologię, diagnostykę oraz postępowanie terapeutyczne: leczenie przyczynowe (chemioterapię, radioterapię) i leczenie objawowe.