Zastosowanie pozytonowej emisyjnej tomografii komputerowej w diagnostyce wznów miejscowych i przerzutów raka jelita grubego - Zegarski, Wojciech; Małkowski, Bogdan; Śrutek, Ewa; Klag, Michał; Głowacka, Iwona (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Wstęp: Rak jelita grubego jest najczęstszym nowotworem złośliwym w Europie i Stanach Zjednoczonych. Nawet po doszczętnym wycięciu guza pierwotnego wznowa choroby nowotworowej pojawia się u około 30% pacjentów. Cel: Ocena przydatności pozytonowej emisyjnej tomografii komputerowej ( positron emission tomography/computed tomography – PET/CT) z wykorzystaniem 18-fluorodeoksyglukozy (FDG) w diagnostyce wznów miejscowych i przerzutów raka jelita grubego oraz odniesienie się do zależności pomiędzy wielkością wychwytu FDG a wynikami histopatologicznymi. Materiał i metody : Retrospektywnej analizie poddano 75 guzów pochodzących od 59 chorych ze wznową lub przerzutem raka jelita grubego. Przed operacją u pacjentów wykonano badanie PET/CT. Wyniki tego badania określono za pomocą maksymalnej standardowej wartości wychwytu glukozy (SUV max ) w guzie. Wyniki: Czułość metody PET/CT w przypadku raka jelita grubego obliczono statystycznie i wyniosła ona 92%. Ujemne wyniki tego badania zależą od występowania zmian martwiczych (p < 0,01). Wartość SUV max w guzach bez zmian martwiczych była istotnie statystycznie większa niż w guzach ze zmianami martwiczymi (p < 0,01). W przypadku guzów usuniętych u pacjentów z pierwotną lokalizacją choroby nowotworowej w odbytnicy SUV max była istotnie statystycznie mniejsza niż u pacjentów z pierwotną lokalizacją guza w okrężnicy (p < 0,05). Wartość SUV max w guzach zlokalizowanych w wątrobie jest istotnie statystycznie większa niż w guzach zlokalizowanych w płucach (p < 0,05). Nie stwierdzono w badanej grupie korelacji pomiędzy SUV max guza a wiekiem pacjentów oraz maksymalnym wymiarem guza (p < 0,05). Wnioski : W badaniach wykazano dużą czułość PET/CT w diagnostyce obrazowej wznów miejscowych i przerzutów raka jelita grubego. Jest to metoda medycyny nuklearnej, która w znacznym stopniu może wspomóc szybkie wykrycie nawrotu choroby. Ograniczenia metody PET/CT wiążą się ze zmniejszoną komórkowością guzów. Konieczne są jednak dalsze badania nad korelacją między SUV a molekularnymi czynnikami określającymi biologiczny charakter guzów nowotworowych.