Przydatność badania przewodu pokarmowego metodą endoskopii kapsułkowej u dzieci i młodzieży – doświadczenia własne - Szaflarska-Popławska, Anna; Popławski, Cezary; Mierzwa, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
W pracy przedstawiono doświadczenia własne w stosowaniu kapsułki endoskopowej u dzieci i młodzieży. Badanie przewodu pokarmowego metodą endoskopii kapsułkowej (End o Capsule EC firmy Olympus, Japan) wykonano u 5 dzieci, w tym 3 dziewcząt i 2 chłopców w wieku 12–18 lat, u 4 z powodu podejrzenia choroby Leśniowskiego-Crohna jelita cienkiego i u 1 – jawnego krwawienia z przewodu pokarmowego o nieustalonej etiologii. Badanie pozwoliło na potwierdzenie podejrzenia choroby Leśniowskiego-Crohna u 3 pacjentów, wykluczenie tej choroby u 1 pacjenta, a u 1 pacjenta nie znaleziono źródła krwawienia z przewodu pokarmowego. U 4 pacjentów badanie było kompletne. U 1 pacjentki z ostatecznym rozpoznaniem choroby Leśniowskiego-Crohna doszło do zatrzymania kapsułki endoskopowej przed zwężeniem końcowego odcinka jelita krętego. Wobec objawów ostrej niedrożności przewodu pokarmowego wykonano u niej zabieg chirurgiczny z usunięciem kapsułki endoskopowej i resekcją części jelita.