Mechaniczna niedrożność jelita krętego spowodowana grzybem – opis przypadku - Arkuszewski, Piotr; Wichman, Rafał; Srebrzyński, Adam; Kuzdak, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Zamknięcie światła jelita cienkiego przez nieprzeżuty i niestrawiony grzyb stanowi niezwykle rzadką przyczynę niedrożności obturacyjnej przewodu pokarmowego. W pracy przedstawiono przypadek 60-letniej chorej operowanej z powodu objawów niedrożności przewodu pokarmowego, której przyczyną okazał się nieprzeżuty i niestrawiony pieprznik jadalny ( Cantharellus cibarius ), zwany też kurką albo liszką. Umiejscowiony był on w końcowym odcinku jelita krętego, około 10 cm od zastawki krętniczo-kątniczej.