Ocena motywacji chorych z miażdżycą tętnic kończyn dolnych do zaprzestania palenia tytoniu - Ponczek, Danuta; Zamiar, Katarzyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Wstęp: Miażdżyca kończyn dolnych jest przewlekłą chorobą układu krążenia. W piśmiennictwie wymienia się liczne czynniki ryzyka, m.in. palenie tytoniu. Chorzy powinni podjąć walkę z nałogiem. Cel pracy: Ocena stopnia motywacji chorych do porzucenia nałogu oraz poziomu uzależnienia od nikotyny. Podjęto również próbę określenia czynników wpływających na motywację pacjenta do zaprzestania palenia. Materiał i metody: Zbadano 60 osób hospitalizowanych w Klinice Chirurgii Ogólnej i Naczyń Szpitala Uniwersyteckiego im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy. Kryterium włączenia chorych do badania była obecność objawów klinicznych i rozpoznanie przewlekłego niedokrwienia kończyn dolnych oraz palenie tytoniu. Do celów badawczych wykorzystano: test N. Schneider, kwestionariusz Fagerströma i ankietę własnego autorstwa. Wyniki: W teście motywacji średni wynik wyniósł 6,83. Gotowość porzucenia nałogu wyrażało 58,3% badanych. Średnia – 6,55 – uzyskana na podstawie kwestionariusza uzależnienia od nikotyny Fagerströma wskazała na średni poziom uzależnienia wszystkich ankietowanych. Pacjenci silnie uzależnieni od nikotyny wykazali się brakiem gotowości do zerwania z nałogiem. Chorzy z wyższym i średnim wykształceniem oraz wyższym poziomem świadomości zdrowotnej charakteryzowali się większą motywacją do porzucenia nałogu. Wnioski : Troska o własne zdrowie oraz nasilone objawy chorobowe wpływały na zwiększenie motywacji u palących. Do innych czynników korzystnie wpływających na motywację należały: wsparcie ze strony rodziny, deklarowanie chęci porzucenia nałogu, znajomość powodów, dla których pali się papierosy. Brak gotowości do podjęcia zmian spowodowany był głównie brakiem wiedzy badanych na temat możliwości walki z nałogiem, w tym gdzie i jak szukać pomocy.