Obraz zakrzepicy żylnej u kobiet stosujących hormonalną terapię zastępczą - Stachowiak, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Na podstawie badań USG-CD wykonanych u 25 kobiet stosujących hormonalną terapię zastępczą (HTZ), przedstawiono lokalizację, czas wystąpienia i rozległość zakrzepicy żylnej. U większości kobiet zakrzepica obejmowała naczynia układu głębokiego. Zmiany były rozległe, obejmowały naczynia więcej niż jednego segmentu. Najczęściej procesem chorobowym był objęty odcinek udowo-podkolanowy i goleń. W badanej grupie zakrzepica występowała od miesiąca do 10 lat po rozpoczęciu HTZ. Częściej występowała w pierwszym lub drugim roku stosowania leczenia substytucyjnego (40% wszystkich przypadków).