Mamy ministerstwo choroby, a nie zdrowia – rozmowa z Maciejem Pirogiem, doradca Prezydenta RP ds. Zdrowia - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2012)
Potrzebny jest porządny ośrodek doradczy, który sprawami zdrowia publicznego zająłby się całościowo, biorąc pod uwagę dosłownie wszystko, co ma znaczenie dla zdrowia Polaków, nie kierując się ograniczeniami resortowymi. Nasze Ministerstwo Zdrowia przede wszystkim zajmuje się organizacją leczenia chorób, a dopiero w drugiej kolejności dbaniem o to, by Polacy byli zdrowi, by nie chorowali.