Syndrom portugalski (Menedżer Zdrowia, 2012)
Niedobry sygnał przypłynął do nas z Portugalii: Krajowa Rada Etyki Nauk Życia (CNECV), agenda portugalskiego rządu, wydała wskazówki dla resortu zdrowia sugerujące oszczędzanie na leczeniu raka i AIDS. Żyjemy w społeczeństwie, w którym nie da się zapewnić wszystkim pożądanego leczenia – oświadczył w piśmie skierowanym do ministerstwa zdrowia prezes CNECV Miguel Oliveira da Silva. Zdaniem wielu ekspertów to, co głośno wypowiedział portugalski prezes, od dawna po cichu mówią polscy decydenci.