Zależni od cudzego myślenia - Masełbas, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2012)
Co roku w krajach UE rozpoczyna się ok. 4400 badań klinicznych. Jedynie 60 proc. z nich finansowanych jest przez przemysł farmaceutyczny, pozostałe 40 proc. to badania organizowane i finansowane przez instytuty badawcze, wydziały medyczne uniwersytetów, fundacje, stowarzyszenia oraz indywidualnych badaczy. W Polsce przy niemal 500 realizowanych rocznie projektach jedynie w co setnym sponsorem nie jest firma farmaceutyczna lub biotechnologiczna.