Jesteśmy ślepi i głusi - Nyczaj, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2012)
Anglojęzyczna Wikipedia definiuje interoperacyjność jako łączenie osób, danych i różnych systemów. Instytut Inżynierów Elektryków i Elektroników (IEEE) za interoperacyjność uznaje zaś zdolność dwóch lub więcej systemów lub komponentów do wymiany informacji i korzystania z informacji, która była wymieniana, natomiast ISO – w obszarze oprogramowania – za zdolność do komunikowania się, wykonywania programów i transferu danych pomiędzy różnymi elementami funkcjonalnymi w sposób, który wymaga od użytkownika jedynie niewielkiej znajomości tych elementów. Na gruncie polskim na uwagę zasługują natomiast definicje wprowadzane przez kolejne projekty regulacji dotyczących Krajowych Ram Interoperacyjności.