Zakładnicy obrzezania - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2012)
Dziś jest ich dzień. Dziś najważniejsi są oni – niesieni na rękach przez rodziców, ubrani w ceremonialne stroje jak mali książęta, przestraszeni i bez pojęcia, co się za chwilę z nimi stanie. Z woli opiekunów, na znak przymierza z Jahwe czy z prorokiem Mohammedem, będą poddani amputacji napletka. Bo tego wymaga od nich stwórca w Księdze Rodzaju, kult czy po prostu obyczaj. Dla rodziców i zaproszonych gości akt obrzezania to wielkie święto. Dla ich synów krwawy rytuał i okaleczenie na całe życie. Tak przynajmniej orzekli niemieccy sędziowie, którzy uznali, że obrzezanie niemowlaków bądź kilkuletnich chłopców jest pogwałceniem praw dziecka i człowieka i musi podlegać karze. W żydowskich i islamskich gminach wyznaniowych zawrzało…