Skracanie dystansu - Kubart, Antoni (Menedżer Zdrowia, 2012)
Równy dla wszystkich dostęp do każdej technologii medycznej, o ile brało się pod uwagę np. tylko leczenie chirurgiczne i antybiotykoterapię, był możliwy jeszcze 40–50 lat temu. Zaawansowane technologie i innowacyjne terapie wprowadzone w ostatnich 20 latach spowodowały ogromny postęp w wielu obszarach medycyny, ale były też przyczyną ogromnej dynamiki wzrostu nakładów. Nie każdy jest w stanie temu sprostać. Jedni radzą sobie lepiej, inni gorzej. A jak radzi sobie Polska?