Rola kinezyterapii w leczeniu neuropatii cukrzycowej - Bryl, Wiesław; Hoffmann, Karolina; Menciński, Piotr; Kara, Izabella (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
W pracy podjęto problemy związane z obecnością przewlekłych powikłań cukrzycy, głównie neuropatii cukrzycowej. Omówiono etiopatogenezę neuropatii i możliwości jej leczenia. Podkreślono rolę edukacji i współpracy z chorym. Przedstawiono zasady postępowania u chorego z neuropatią cukrzycową, szczególnie rolę i możliwości kinezyterapii oraz wykorzystania sprzętu rehabilitacyjnego.