Hormonalna terapia zastępcza a nowotwory trzonu macicy - Opala, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
W przedstawionej pracy omówiono wpływ hormonalnej terapii zastępczej na ryzyko raka endometrium. W patogenezie raka endometrium, poza hiperestrogenizmem i niedoborem progesteronu, ważną rolę odgrywają także FSH, LH, prolaktyna, insulina, IGF-I. Palenie papierosów moduluje ryzyko tego nowotworu u kobiet z czynnikami ryzyka raka endometrium, szczególnie u otyłych i stosujących hormonalną terapię zastępczą po menopauzie.